Icoon sales
Mentale weerbaarheid vergroten: 10 tips voor ondernemers

Mentale weerbaarheid is een belangrijke eigenschap van succesvolle ondernemers. Als ondernemer moet je de mentale kracht bezitten om uitdagingen aan te gaan, tegenslagen te verwerken en de juiste beslissingen te nemen.

Als je beslist om te ondernemen, moet je de wil hebben om er op lange termijn voor te gaan. Dat vraagt doorzettingsvermogen. Gebruik de 10 tips in dit artikel om je mentale weerbaarheid te vergroten als ondernemer!

10 TIPS OM JE MENTALE WEERBAARHEID TE VERGROTEN ALS ONDERNEMER

1. Besef dat je succesvol mag zijn

In België heerst er soms een grimmig sfeertje rond ondernemerschap. Als ondernemers succesvol zijn, dan zijn mensen jaloers (terwijl ze natuurlijk geen idee hebben van al het harde werk dat hiervoor nodig is). Als je faalt, dan scheppen ze vaak plezier in je miserie.

Zielig. Negeer die mensen. Besef dat je succesvol mag zijn, ongeacht wat anderen zeggen of denken. En nee, je hebt er ook niet nog een extra kwalificatie, certificering of opleiding voor nodig.

En nee, je moet niet wachten tot de markt je waarde en talenten inziet om er volop voor te gaan. Succesvolle ondernemers wachten niet op toestemming om succesvol te zijn. Ze zoeken kansen, leren de nodige skills à la minute en gaan ervoor.

2. Focus

Mentale sterkte verkrijg je door bewust je focus te leggen op jouw mentale en fysieke energie. Olympische atleten, bijvoorbeeld, vertrouwen niet op geluk om de gouden medaille mee naar huis te nemen. Ze trainen met laserfocus en een specifiek doel voor ogen:

  • Stel doelen voorop en houd ze steeds voor ogen
  • Zorg voor een goede voortgangsbewaking en stuur bij waar nodig
  • Visualiseer succes en mislukking
  • Filter onbelangrijke informatie en afleiding weg
  • Splits elke taak op in afzonderlijke delen
  • Besteed extra tijd aan acties die je bijzonder moeilijk vindt
  • Vraag feedback en pas je aan indien nodig
  • EGHTe ondernemers handelen niet uit ego maar uit liefde voor bedrijf en omgeving

Door jezelf te focussen, zal je met wilskracht, doorzettingsvermogen en training uiteindelijk het succes bereiken dat je al die tijd voor ogen hield.

3. Wees flexibel en vindingrijk

Mentaal weerbaar zijn is ook flexibel genoeg zijn om je aan te passen en van koers te veranderen als de situatie daarom vraagt. Af en toe koppig zijn kan geen kwaad, maar koppig blijven vasthouden aan een strategie die niet langer werkt is vragen om mislukking.

Erken wanneer verandering nodig is, wees flexibel en pas je zo snel mogelijk aan. Kom met oplossingen, niet met excuses. Je ultieme hulpbron daarbij is vindingrijkheid. Als je genoeg creativiteit hebt, dan kan je altijd oplossingen vinden.

4. Ontwikkel je emotionele bewustzijn

Om mentaal sterk te zijn, moet je goed begrijpen wat je drijft. Het is belangrijk om bewust stil te staan bij hoe je je voelt, te begrijpen hoe die emoties je beslissingen beïnvloeden en ze onder controle te leren houden of om te buigen in iets constructiefs.

Vreugde en opwinding kunnen ervoor zorgen dat je je kansen op succes overschat. Angst, verdriet of woede kunnen ertoe leiden dat je genoegen neemt met minder dan je waard bent. Probeer je emoties en je rationele kant steeds te balanceren en je zult de beste keuzes maken voor je bedrijf.

Als je eerste reactie op slecht nieuws een neiging om te schreeuwen, te zagen of kritiek te leveren is, probeer dat dan om te buigen in redenerenoplossingen vinden en de positieve kanten zien of kansen vinden.

Een beter emotioneel bewustzijn zal je ook helpen om de emoties van anderen beter te begrijpen. In een zakelijke of werkomgeving zal dit je helpen om je strategie af te stemmen op de persoon of het doelpubliek dat je voor je hebt.

5. Zie je angsten onder ogen en verleg je grenzen

Ondernemerschap gaat gepaard met veel angst en onzekerheid, met situaties die nieuw zijn en hindernissen. Het is een natuurlijke reflex om dingen te vermijden waar je bang voor bent. Maar als je dat doet, laat je je angsten je denken en acties sturen. Dat verzwakt je.

Mentaal weerbare ondernemers beseffen dat ze oncomfortabele zaken moeten omarmen om hun volledige potentieel te benutten. Ga niet lopen van je angsten, maar zie ze onder ogen. Als je regelmatig buiten je comfortzone gaat, dan bouw je bijzonder veel mentale weerbaarheid op als ondernemer.

What doesn’t kill you makes you stronger. Focus op het feit dat je angst of situatie tijdelijk is, en dat ze je veel voordelen kan opleveren, nieuwe vaardigheden die je weer sterker maken voor morgen.

6. Wees moedig en geef nooit op

Moed is geen gebrek aan angst, maar de keuze om die angst te overwinnen. Combineer moed ook nog eens met doorzettingsvermogen en de slag is al half gewonnen.

Als je moedig genoeg bent om tegenslag onder ogen te zien en volhardend genoeg bent om lang genoeg in de strijd te blijven, dan zal er zich bijna altijd een oplossing aandienen.

En onthoud hierbij mijn favoriete uitspraak: “Als de wil om te slagen EGHT groot genoeg is dan kan falen me nooit inhalen.”

“Als de wil om te slagen EGHT groot genoeg is dan kan falen me nooit inhalen.” – Bart Van den Eynde

7. Monitor en beheers je gedachten

Om mentaal weerbaar te zijn als ondernemer moet je je gedachten goed monitoren. Waarom? Omdat je wordt wat je denkt.

Negatieve gedachten zijn onvermijdelijk, maar je kunt er wel voor kiezen om je niet te laten verlammen en ze in de kiem te smoren.

Een andere manier van denken over je eigen beperkingen en obstakels kan je grijze massa herprogrammeren, zodat die voor je werkt en niet tegen.

Mentaal weerbaar zijn is de vaardigheid hebben om een negatieve ervaring – falen, slechte gevoelens, twijfels – snel om te zetten in een positieve.

8. Ga voor groei- en leermomenten

Mentaal weerbare ondernemers leren voortdurend bij. Ze begrijpen ook dat ze de vaardigheden en de taken die ze al onder de knie hebben voortdurend moeten aanscherpen om efficiënt en comptetitief te blijven.

En wanneer ze vallen, realiseren ze zich dat fouten geen mislukkingen zijn. Het zijn gewoon mogelijkheden om te leren. Ze vertrouwen erop dat het de volgende keer beter zal gaan.

9. Leef gezond en ga op een positieve manier om met stress

Niet alleen de manier waarop je in het leven staat en hoe je denkt beïnvloedt je mentale weerbaarheid. Ook wat je eet, de rust die je neemt en je dagelijkse beweging dragen bij aan je geestelijke conditie.

Eet je verse en gezonde voeding? Dan heb je de hele dag energie. Hetzelfde geldt voor rust nemen op de juiste momenten. Sporten voert stresshormonen af en maakt gelukshormonen aan die je positief stemmen.

Een hectische levensstijl leidt al snel tot ongezonde manieren om om te gaan met stress: een glas wijn, energiedrankjes, sigaretten, fastfood… Zelfzorg is echter essentieel als je op je best wilt blijven presteren. Of je nu van yoga houdt of van een etentje met vrienden: ontwikkel gezonde manieren om je stress te beheersen.

10. Durf om hulp vragen

Het vergt mentale kracht om toe te geven dat je niet alles alleen kunt. Of het nu gaat om het delegeren van taken naar mensen met meer tijd, expertise of vaardigheden of om het vragen van wat emotionele steun: durf om hulp vragen. Dat geldt zowel professioneel als privé.

Wees ook niet bang om zaken te outsourcen. Schoenmaker, blijf bij je leest! Weet je niet veel over marketing of heb je te weinig tijd om je marketing zelf te verzorgen? Schakel een marketingbureau in!

Wil je meer verkopen maar weet je niet hoe? Schakel een externe sales consultant – lees: EGHT – in! Geen kaas gegeten van administratie en bureaucratie? Een boekhouder kan je helpen!

BONUSTIP OM JE MENTALE WEERBAARHEID TE VERGROTEN: BABBEL MET BART VAN EGHT

Vond je deze tips over mentale weerbaarheid vergroten bij ondernemers interessant en heeft het je EGHT geholpen? Alvast bedankt om dit te delen via jouw sociale netwerk.

Wil je meer ruimte om je bedrijf te laten groeien? Meer tijd investeren in de zaken die er EGHT toe doen? Contacteer mij. Ik bekijk graag wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

Icoon sales